Da li se dobra Saher torta može pojesti van Beča?
Za ljude sa ovih prostora bi se moglo reći da svi putevi vode u – Beč. Šalu na stranu, milioni ljudi su tokom poslednjih vekova odlazili u Beč, zbog školovanja, trbuhom za kruhom, ili zbog uživanja u Beču. Kada se spremate da otputujete, na internetu nailazite na nekoliko značajnijih znamenitosti. Tu su Šenburn palata, Muzejska četvrt, Prater zabavni park, Parndorf šoping centar, Mariahilfer ulica i naravno, Saher torta.
Zašto je Saherica postala tako popularna?
Ljudi jednostavno vole spoj čokolade i voćnih aroma. 1832. godine princ fon Meternih je tražio da se napravi torta za jednu specijalnu priliku. Priča počinje sa mladim pomoćnikom, Francom Saherom, koji je morao da zameni bolesnog glavnog kuvara i za kratko vreme osmisli tortu. Njemu je na pamet pao recept za ono što danas znamo kao Saher tortu: čokolada, džem od kajsija i šlag. Njegov sin, Eduard Saher, usavršava ovaj recept, a glavno mesto za probanje ove torte postaje Hotel Saher. Unuk nastavlja ovu tradiciju, međutim u poslastičarnici Demel, jer je hotel bankrotirao. Naravno, vremenom, ova torta postaje simbol Beča, a svaka poslastičarnica se trudi da napravi svoj recept Saher torte. Originalna Saher torta ima dva sloja džema od kajsija između spoljašneg sloja čokoladne glazure i sunđeraste baze. Kolač je pravo umetničo delo, sa savršeno sjajnom čokoladnom glazurom i predivnom teksturom.

Originalna Saher torta
Prijela vam se Saher torta?
Ne brinite, ne morate da odete do Beča da biste uzeli jedno dobro parče Saher torte. Čak ne morate da odete ni do poslastičarnice kako biste sebi naručili parče ili čak celu tortu. Danas torta može praktično da se pojavi na vašim vratima. Dovoljno je da posetite Yell Shops Shopping Center Online i naručite odmah Saher tortu.
I tako, dok se možda spremate za Beč, vama će torta stići na kućnu adresu. A mi predlažemo da, kad odete u Beč, pojedete tamo jedno parče i utvrdite da li postoji neka razlika.